In memoriam Werner van Baarsen

Vrijdag 24 november 2023 waren Werner, Joost, GertJan en Hubert samen in Tynaarlo voor een optreden van de the 4Horsemen in Perron 3.  Na afloop vond de band dat het een geslaagd optreden was. Ze hadden lekker gespeeld , hadden een goede sound, de sfeer zat er goed in en het publiek was enthousiast. Iedereen zat al weer vol plannen voor hoe het verder zou moeten met de band, maar helaas werden die plannen ruw onderuitgehaald.

Na 18 jaar samen spelen moet The 4Horsemen als gevolg van een tragisch ongeluk opeens afscheid nemen van Werner.

Het begon allemaal in 2005 toen Joost en Hubert besloten een band te starten en voor de rol van bassist hun oog lieten vallen op Werner. Werner had toen al heel wat jaren als bandlid achter de rug bij diverse noordelijke bands waaronder Royal Relation en AA and the Doctors.

Na enkele nummers samen met hem te hebben gespeeld was het duidelijk dat hij de juiste persoon was voor de band en nadat ook GertJan zich aansloot was The 4Horsemen een feit.

Werner bleek in de vele jaren daarna een waardevolle aanwinst voor de band. 

Dat was niet alleen door zijn basspel, maar zeker ook door zijn Rock&Roll uitstraling waarmee hij zowel het publiek imponeerde als de band inspireerde om tot het uiterste te gaan. 

Hij was een showman: dress to impress was één van zijn motto’s. 

Het was geen typische bassist op de achtergrond, maar iemand die naar voren bewoog en met zijn kenmerkende houding de band opzweepte. Als je als bandlid hier volgens hem niet genoeg in meeging dan kreeg je een por of een kreet en was je weer bij de les. 

In de jaren die volgden heeft de band heel wat beleefd, zowel onderweg als op de podia. Dat ging door heel Nederland en soms ook over de grens. 

Rijk zijn we er niet van geworden, maar er is altijd veel lol geweest en heel veel mooie herinneringen tot aan het laatste optreden in Tynaarlo. 

Hoeveel dezelfde nummers hebben we gespeeld en toch was steeds de vraag van Werner:  “Joost in welk akkoord staat het volgende Nummer?” en dan ging het weer los.

Werner had alleen wat moeite met optredens in Assen, zijn thuisstad, daar werd hij zenuwachtig van. Maar daar was vorig jaar niets van te merken met een mooie show tijdens de TT met een Tribute aan Harrie Muskee waar Werner helemaal in zijn element was op het grote podium. 

Veel van wat we deden is vastgelegd en voor altijd terug te vinden op YouTube en natuurlijk op de drie cd’s die we hebben opgenomen. Bij de opnames en ook bij veel optredens werd Werner vaak vergezeld door Leonie die zorgde voor de hoesjes, sommige teksten en natuurlijk de vele mooie foto’s die ze in al die jaren heeft genomen. Ze is duidelijk Werner zijn grootste fan en the 4Horsemen wensen haar en de kinderen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. 

Maandag 18 december 2023 hebben we samen met heel veel mensen afscheid genomen van Werner en daarbij kreeg hij voor de laatste keer een welverdiend en oorverdovend applaus.

Lieve Werner, we weten niet of er een Rock&Roll heaven bestaat, maar als dat zo mag zijn dan zal jij je daar vast goed vermaken. Wij gaan je ontzettend missen. 

Rust zacht ouwe rocker

Share This